Leuke feiten.
De typische 'vossengeur' van keizerskronen, waarvan wordt gezegd dat het mollen, veldmuizen en woelratten weghoudt, wordt veroorzaakt door één vluchtige stof die de plant produceert. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van
P.R.I. van Wageningen. Plant een groepje Fritillaria imperialis om de 8 meter.

Ook gaat er nog een verhaal in de ronde over de Fritillaria imperialis. 
De Tears of Maria, de enige plant die het kopje niet boog bij de kruising van Christus, kreeg een vermanend tikje van de engel Gabriël en huilt zoete tranen. Zelfs nu nog als je een tikje tegen de stengel geeft en je hand onder de bloem houdt valt er een nectar druppel op je hand.

Volgens een legende bogen alle bloemen zich uit eerbied in de richting van Jezus toen die op weg was naar Golgotha. Alle bloemen, op één na. Deze, de keizerskroon, bleef fier en een tikje arrogant rechtop staan. Maar toen Jezus de bloem aankeek, kreeg deze het schaamrood op de kaken. Nederig boog de bloem toen het hoofd. De parelende druppels nectar, die aan de basis van elke bloem zitten, zijn de tranen die de bloem sindsdien heeft vergoten. Deze tranen zijn zo groot dat zij van de bloemen af vallen wanneer je de stengel aantikt.

Fritillaria imperialis. Een prachtige plant die in 1562 vanuit Constantinopel naar Wenen is gebracht. Carolus Clusius (1526-1609) bracht deze plant naar Leiden. Deze geleerde heer, professor in de botanie, voerde veel planten in ons land in, onder andere de paardenkastanje, de plataan, de snijboon, de schorseneer, de jasmijn en de tulp.

Fritillaria imperialis, de keizerskroon, heet in Vlaanderen twelf apostelen
De keizerskroon komt in het wild voor van het zuiden van Klein-Azië, via Noord-Iran tot in Afghanistan en Pakistan. De plant wordt in Europa al bijna vierhonderd jaar gekweekt, nadat hij in de zestiende eeuw vanuit Turkije in Wenen in Europa is geïntroduceerd.